What Mahathir wrote about 1MDB – before his blog was suspended

27
1220

Mahathir’s blog at chedet.cc has been suspended for unknown reasons and is now inaccessible. The following is an excerpt from a snapshot of his blog as it appeared on 13 Mar 2015 07:22:52 GMT.

1MDB

Mar13th
Written by Che Det

1. UMNO telah mengadakan majlis penerangan tertutup yang dihadiri oleh sebahagian dari Ketua-Ketua Bahagian pada 8 Mac. Keputusan majlis mengikut akhbar ialah menyokong penuh Presiden parti.

2. Tidak diketahui tentang penjelasan oleh Presiden berkenaan kontroversi 1MDB, yang sedang dibincang dengan meluas oleh rakyat. Bahawa perkara ini dibawa oleh parti lawan, justeru itu ia adalah fitnah belaka tidak mencukupi untuk rakyat menolak tuduhan-tuduhan berkenaan 1MDB.

3. Rakyat masih tidak puas hati berkenaan 1MDB. Mereka bincang perkara ini dimana sahaja. Jika mereka tidak puas hati dan tidak sokong Barisan Nasional (BN) dalam PRU akan datang, BN mungkin kalah. Dan jika BN ditolak, sokongan kepada Presiden oleh pemimpin bahagian UMNO tidak lagi bermakna.

4. 1MDB bukan buat hutang biasa seperti Kerajaan yang biasanya berjumlah hanya ratusan juta sahaja. 1MDB telah hutang berbillion Ringgit. Walaupun 1MDB bukan Kerajaan tetapi ia adalah badan yang ditubuh dan dimiliki oleh Kerajaan sepenuhnya dengan modal sebanyak 1 juta Ringgit. Ada juga jaminan oleh Kerajaan terhadap beberapa hutang 1MDB. Oleh itu Kerajaan tidak boleh dakwa bahawa ini masalah syarikat dan bukan masalah Kerajaan.

5. Kerajaan sudah melantik Auditor General untuk memeriksa akaun 1MDB. Tetapi ini tidak akan menjawab banyak soalan yang telah dikemukakan dan dibincang oleh rakyat.

6. Dakwaan-dakwaan yang telah dibuat terhadap 1MDB bukan berbentuk tuduhan melulu. Ia disertai dengan fakta yang jelas, iaitu jumlah hutang, siapa yang mengurus, siapa yang menerima wang berbillion Ringgit, pelaburan yang dibuat, dimana wang ini disimpan, dalam bentuk apa.

7. Nama Jho Low disebut berkali-kali. Demikian juga nama-nama syarikat miliknya. Tuduhan dibuat berkenaan dengan pembelian rumah mewah olehnya di London, New York dan Holywood. Lepas itu rumah dijual kepada anak tiri Perdana Menteri dengan harga ratusan juta Ringgit. Sudah tentu ini tidak disebut dalam akaun 1MDB yang akan diperiksa oleh AG.

8. Pada mulanya duit Riza Aziz dikatakan warisan harta kekayaan dari keluarga Tun Razak. Kemudian dakwaan ini dinafi. Soalannya jika tidak dari keluarga Tun Razak dari mana datang wang yang banyak ini. Apakah ianya hasil dari perniagaan? Jika ya, apa perniagaan, dimana? Sudahkah cukai pendapatan dibayar? Kepada Kerajaan mana?

9. Pelaburan ratusan juta untuk filem “The Wolf of Wall Street” oleh Riza Aziz, anak tiri Dato Sri Najib datang dari mana? Filem ini tidak memberi keuntungan. Tidak mungkin filem ini membiayai rumah mewah yang dibeli dengan ratusan juta Ringgit atau Dolar Amerika.

10. Semua perkara-perkara ini tidak akan terdapat dalam akaun 1MDB. Tetapi rakyat ingin tahu kerana melibatkan Jho Low. Dan Jho Low disebut-sebut berkenaan dengan pengurusan 700 juta USD dari 1MDB.

11. Ada yang disebut berkenaan Petro Saudi yang juga menerima bayaran ratusan juta dolar dari 1MDB Benarkah Petro Saudi ini mendapat konsesi kawasan minyak dan gas di Argentina, di Turkmenistan dll. Apa buktinya? Benarkah JV dibuat dengan Petro Saudi sebelum ‘due diligence’ dibuat. Katanya sementara 1MDB melabur USD1 billion dalam JV dengan Petro Saudi, tetapi Petro Saudi tidak melabur satu sen pun. Apa jadi kepada wang IMDB dalam JV tidak jelas.

12. Apa sebabnya lebih dari 6 billion Ringgit (Dollar) disimpan di Cayman Island? Kerajaan tidak pernah simpan duit di lain negara selain pembelian bond. Apakah bond dibeli? Apa hasilnya?

13. Katanya wang sebanyak USD1 billion sudah dibawa balik dari Cayman dan disimpan dalam bank Singapura. Kononnya Bank Negara menjadi masalah kerana proses menyimpan wang yang banyak mesti melalui proses yang rumit. Bolehkan Bank Negara jelas kenapa menimbul masalah sedangkan 1MDB adalah syarikat Kerajaan yang dikuasai oleh Kementerian Kewangan. Jika mudah di Singapura kenapa susah sangat di Malaysia?

14. Urusan Kerajaan pernah dirahsia. Tetapi soal bayar balik hutang adalah public knowledge (dalam pengetahuan orang ramai). Orang ramai ingin tahu benarkah Ananda Krishnan memberi pinjam RM 2 billion untuk bayar faedah ini. Apakah faedah yang dikenakan oleh Ananda? Apa cara bayaran balik hutang Ananda? 1MDB dikatakan untung. Kenapa tidak dapat bayar faedah 2 billion Ringgit.

15. Juga diketahui umum ialah permohonan hutang sebanyak 3 billion dari Kerajaan baru-baru ini. Apakah Kabinet melulus pinjaman yang begitu besar ini? Apakah syarat yang dikenakan? Bagaimanakah hutang ini akan dibayar balik oleh 1MDB

16. Tanah Kerajaan di Jalan Tun Razak dan Lapangan Terbang Sungai Besi telah dibeli oleh 1MDB. Apakah harga yang dibayar? Apakah tanah ini yang dikatakan asset 1MDB? Bagaimanakah dinilai harga tanah ini? Kerajaan berhak mendapat pulangan yang setimpal apabila tanah ini dijual kepada sesiapa pun. Berapakah harga satu kaki persegi. Tanah berdekatan dijual dengan harga RM7000/- satu kaki persegi. 1MDB juga membeli tanah di Pulau Pinang. Apa harganya. Apa jenis pembangunan yang dicadangkan. Sudah dimulakah?

17. Jika tanah-tanah ini menjadi aset 1MDB, apakah nilai tinggi aset ini disebabkan kenaikan (revaluation) dari harga belian yang murah dan harga pasaran yang tinggi.

18. 1MDB meminjam lebih dari 10 billion Ringgit untuk beli beberapa stesyen janakuasa. Harga yang dibayar dikatakan lebih tinggi dari harga pasaran. Lesen stesyen-stesyen ini akan mati tidak lama lagi. Kenapa tidak tunggu hingga lesen mati sebelum membeli. Harga selepas mati lesen tentu amat rendah. Membeli dengan harga tinggi sebelum lesen mati amat merugikan.

19. Wang untuk membeli stesyen janakuasa dipinjam. Laporan menunjuk komisyen sebanyak lebih dari 10% dibayar kepada Goldman Sachs untuk mengurus penjualan bond.

20. Jika komisyen 10%, 1MDB akan dapat hanya 90% dari jumlah yang dihutang. Tetapi faedah perlu dibayar keatas 100% jumlah hutang. Ini menghairankan!

21. Biasanya hutang yang dijamin oleh Kerajaan dikenakan faedah 3%. Hutang yang diurus oleh Goldman Sachs dikenakan faedah sebanyak 5.9%.

22. Jumlah hutang sudah meningkat kepada 42 billion Ringgit. Faedah keatas jumlah ini, jika hanya 5% pun akan berjumlah 2.6 billion Ringgit setahun. Ini adalah satu jumlah yang amat besar.

23. Sebaliknya jumlah keuntungan dari pelaburan dalam stesyen janakuasa tidak akan mencukupi untuk membayar faedah ini. Demikian juga pelaburan untuk beli tanah di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang tidak akan beri apa-apa pulangan sebelum di bangun atau dijual.

24. Sesungguhnya 1MDB menimbul banyak soalan tentang pengurusan dan kegunaannya. Dan jumlahnya juga amat besar. Rakyat berhak merasa curiga akan cara dan kegunaan wang mereka yang banyak ini.

25. Ulasan bahawa semua tuduhan adalah fitnah tidak mencukupi. Mereka yang mendakwa bahawa ada penyelewengan dalam pengurusan 1MDB berani membuat kenyataan terhadap Kerajaan dan individu-individu tertentu walaupun terdedah kepada tindakan saman malu. Tetapi mereka mendakwa mereka memiliki bukti-bukti yang jelas seperti e-mail, surat perjanjian dan bukti-bukti lain. Tarikh dan nama-nama diberi tanpa bersembunyi. Pembohongankah tuduhan mereka!!

26. Sehingga kini Kerajaan tidak menjawab secara yang masuk akal. Umpamanya 1MDB tidak punyai masalah kerana asetnya lebih dari hutang. Tetapi hanya untuk bayar faedah 2 billion, tidak ada wang sehingga tidak dapat tutup akaun ikut jadual. Kemungkinan terpaksa hutang untuk bayar faedah.

27. Sejak Arul Kanda Kandasamy mengambil jawatan CEO, banyaklah kenyataannya yang tidak munasabah yang dibuat. Kononnya wang di Cayman sudah dibawa balik. Kemudian wang ini tidak boleh bawa balik. Kemudian sudah dibawa balik tetapi disimpan di Singapura.

28. Yang diperlukan bukan audit biasa buku akaun. Yang diperlukan ialah siasatan forensik oleh polis akan tuduhan yang dbuat terhadap beberapa orang yang terlibat dengan pengurusan wang 1MDB.

29. Jika ini tidak dibuat dan dibuat secepat mungkin, sokongan rakyat yang sudah pun merosot dalam PRU 2008, 2013 akan merosot lagi. Besar kemungkinan BN akan kalah pada 2018, walaupun ketua-ketua UMNO sokong dan terima dengan puas hati penerangan yang dibuat. Ingatlah undi orang UMNO sahaja tidak cukup untuk menang pilihanraya.

Please help to support this blog if you can.

Read the commenting guidlelines for this blog.
Subscribe
Notify of
guest

27 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
owc
owc
26 Mar 2015 11.53am

Najib said that controversial 1MDB has accrued over RM5 billion in debts with local financial institutions.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/1mdb-has-over-rm5-billion-debts-with-local-banks-says-najib

sassy
sassy
17 Mar 2015 2.51pm
Don Anamalai
Don Anamalai
17 Mar 2015 10.04am

Thanks to the constant pressure from the opposition, BN can longer continue to fool rakyat and has admitted that the letter of support it issued to 1MDB Global Investment Limited, a subsidiary of debt-laden 1MDB, will be effective if the company failed to repay a US$3 billion (RM11.1 billion) loan it took last year.

Surat sokong and standby credit are means of bailing out troubled 1MDB?

bigjoe99
16 Mar 2015 1.49pm

Razaleigh is right, what the division leaders of UMNO care about is their self-interest. Unless proof is absolute that the ENTIRE SHIP Is sinking, they will not move against Najib.. With PAS cooperating by fighting with PR, the division leaders need not really worry.. They don’t have to win that many votes to stay in power….

Don Anamalai
Don Anamalai
17 Mar 2015 9.46am
Reply to  bigjoe99

Tengku Razaleigh is set to speak out against Putrajaya when debating the royal address in Parliament today, launching an unprecedented move to attack his ruling BN coalition. He will raise 10 issues in outlining his unhappiness with the contents of the Yang di-Pertuan Agong’s royal address and PM Najib’s leadership of the country.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/ku-li-to-denounce-putrajaya-in-parliament-speech

sassy
sassy
17 Mar 2015 3.04pm
Reply to  bigjoe99

Tengku Razaleigh asked if the proceeds will be used to pay off the federal government’s debts or for the benefit of the people. He said the broad-based consumption tax would be an additional burden to the people, at a time when the country was facing high household, corporate and government debts.
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/will-gst-be-used-to-settle-putrajayas-debts-asks-ku-li

gk ong
gk ong
16 Mar 2015 10.57am

Mahathir will have a tough time trying to bring down Najib because Umno politics is all about money and is a source of income to divisional leaders and MPs, says veteran Umno politician Tengku Razaleigh Hamzah. “These days Umno divisional leaders as well as parliamentary members earn up to RM50 000 a month, some even earn hundreds of thousands,” he was quoted as saying by political analyst and blogger Mohd Sayuti Omar. Tengku Razaleigh said the former Umno president could not do it alone if he wanted to topple Najib as prime minister and Umno president. He did not believe… Read more »

Ben10
Ben10
16 Mar 2015 6.55pm
Reply to  gk ong

Feudal Warlord regime you help me I help you system.

Jericho
Jericho
15 Mar 2015 11.56am

Najib strikes back?
Yesterday at Alor Setar in front of Mukhriz, Najib warned Che Det indirectly that his Umno did not want Jemuan or instigator?
Wil we see Che Det rebuking him?

owc
owc
15 Mar 2015 7.22pm
Reply to  Jericho

Lim Kit Siang said Najib had gone on a political offensive yesterday, and that the Umno president may be setting the stage for Dr Mahathir to be sacked for the second time from his party.

“Najib was clearly responding to Dr Mahathir when he said in Kedah yesterday that Umno was capable of remaining in power and winning elections if ‘bad characters’ were not in the party,”
LKS said in a statement.

Jack
Jack
14 Mar 2015 3.55pm

Where is Yang, Ananars,Calvin Sankaran, SH Tan, isupercally to provide the counter argunments?

Ben10
Ben10
15 Mar 2015 10.09am
Reply to  Jack

They are too busy sitting on the fence waiting for right moment to jump to right camp between the split be ending…..

Phua Kai Lit
Phua Kai Lit
15 Mar 2015 12.45pm
Reply to  Jack

Too busy helping Najib to fight back against the highly dangerous
musuh dalam selimut (the Doctor)

Ben10
Ben10
15 Mar 2015 5.24pm
Reply to  Phua Kai Lit

Busy q up for ready credit?

Don Anamalai
Don Anamalai
17 Mar 2015 9.49am
Reply to  Jack

They are waiting eagerly to buy 1MDB stocks upon its IPO to get the golden eggs.

Ben10
Ben10
14 Mar 2015 1.05pm

Tomorrow 3pm KL more revelations from Brown of Sarawak Report.
we stay time should Mr Anil carries the live feed.

owc
owc
15 Mar 2015 7.18pm
Reply to  Ben10

Over-concentration of power in Malaysia, weak public institutions, the muzzled mainstream media and lack of transparency had allowed businessman Low Taek Jho to allegedly siphon billions of ringgit from 1MDB, Clare Rewcastle Brown said today. The editor of whistleblower site, Sarawak Report, told a forum today that all these factors had prevented anyone from revealing more info on Jho Low, as he is better known, and his 1MDB dealings earlier on, despite the fact that he was just a “30-something businessman”.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/centralised-power-weak-institutions-allowed-1mdb-to-happen-says-sarawak-rep

gk ong
gk ong
14 Mar 2015 9.45am

If 1MDB is a national issue, why Najib only update the 160 Umno ketua bahagian, and not the nation on its financial situation?

Will Najib offer such close-door meeting for MCA, MIC and Gerakan on why standby credit is offered to 1MDB?

Maybe 1MDB only concerns Umno?

owc
owc
14 Mar 2015 11.43am
Reply to  gk ong

Che Det could possibly have planned for the ‘suspend’ of his own blog to create more ‘suspense’ to attract more readership?

Nevertheless, the constant onslaught on 1MDB is because BN has never been transparent in 1MDB matters and it has infuriated many … for depositing money in Singapore!

Phua Kai Lit
Phua Kai Lit
14 Mar 2015 9.33am

It’s time to rename some of Malaysia’s government agencies and public organisations:

1. BNM should be renamed “Bank Nepotisme Malaysia”
2. Ministry of Education should be renamed “Ministry of World Class Education”
3. MACC should be renamed “Malaysia Anti Korupsi Kecil Komisyen”
(MAKKK)
4. AELB should be renamed “Anti-Environment, Encouraging Lynas Board”
5. 1MDB should be renamed “1Mahathir-Denounced Development Berhad”
6. Ministry of Finance should be renamed “Ministry of Financial Finagling”

LGE tak boleh
LGE tak boleh
14 Mar 2015 12.33am

Use web proxy to bypass and it works!

nctkong
nctkong
13 Mar 2015 8.06pm

How many such RIP-OFFS can our Malaysian economy take before it crashes under this burden of lies?!

gisselle
gisselle
14 Mar 2015 8.41am
Reply to  nctkong

Dr Mhas massive followers. This am trigger tsunami?

bigjoe99
13 Mar 2015 6.21pm

Rosmah, start packing your bags – you don’t want to be like Imelda to leave them behind so they show it all for the world to see do you??

gisselle
gisselle
14 Mar 2015 8.40am
Reply to  bigjoe99

Handbags museum can attract cuti cuti Malaysia tourists.

owc
owc
14 Mar 2015 12.14pm
Reply to  bigjoe99

Kritikan pedasnya Tun M terhadap isu 1MDB, termasuk mengaitkannya dengan kekayaan keluarga perdana menteri:

gk ong
gk ong
16 Mar 2015 10.43am
Reply to  owc

Ketika Dr Mahathir berusaha menghalau Pak Lah, BN kehilangan 2/3 majoriti buat kali pertamanya di PRU12, satu perkara yang tidak pernah berlaku lagi di Malaysia ketika itu.

Pada PRU13, bilamana Dr Mahathir mula merungut mengenai Najib, BN kehilangan 7 kerusi lagi kepada PR.

Bayangkan apa yang akan berlaku pada PRU14 dengan soalan serangan Dr Mahathir terhadap kekayaan ahli keluarga Najib?